Palačinke od sirovog zrna heljde

Preukusne bezglutenske palačinke




Ukoliko želite da spremite za sebe i svoju porodicu nešto ukusno, nešto zdravo, nešto u čemu ćete uživati, a istovremeno se nećete osjećati kao da ste pojeli vreću kamenja na pravom ste mjestu. Pripremila sam za vas jedan recept za palačinke od heljde koji ćete rado praviti jer će se svidjeti svim ukućanima. Heljda ne sadrži gluten te je stoga pogodna za osobe koje su na njega elergične. Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, mineralima (fosfor, magnezij,željezo, cink, bakar i mangan). Sadrži osam esencijalnih aminokiselina, a takođe je bogata flavonoidima. Povoljna je za dijabetičare jer smanjuje nivo šećera u krvi. Smatra se da ćete redovnim konzumiranjem heljde takođe smanjiti visok tlak i holesterol, smanjiti rizik od nastanka raka i održati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Umjesto heljdinog brašna za pripremu palačinki upotrijebite sirovu heljdu. Naprosto zrno heljde potopite u vodi sat vremena, a potom ga izblendajte. Izbjećete jak ukus heljde, a dobiti zdrav i hraniv obrok. Pogodno za bezglutence, dijabetičare i ljude na dijetalnom režimu ishrane.

Sastojci:

-Sirova heljda u zrnu 200g,
-2 jaja,
-600ml vode,
-1 ravna kašičica soli,
-ukoliko pravite slanu varijantu palačinki šećer vam ne treba, ukoliko je u pitanju dijabetičar ili pak osoba koja je na dijetalnom režimu ishrane šećer ne mora staviti ili pak može staviti kašičicu stevije, a ako ništa ne izbjegavate možete staviti supenu kašiku smeđeg ili pak običnog šećera u smjesu.
-namaz (ja sam koristila bezglutenski bijeli eurokrem i domaći pekmez).

Priprema:


Oko 200g sirove organske heljde potopiti u 300ml vode i ostaviti da stoji bar sat vremena. Potom staviti u blender i izblendati. Dodati so i još 300ml vode (i šećer ako pravite slatke palačinke i ne izbjegavate ga). Sve dobro izblendati, a sa strane mikserom umutiti dvoje jaja. Spojiti jaja sa ovom smjesom i još malo mutiti mikserom. Dobro zagrijati tavu za palačinke i podmazati je sa malo ulja.


Smjesa će vam se činiti malo rijetka ali to je ok pravimo palačinke. Jedna kutlača tijesta ide na jednu palačinku. Jedino na sta moramo da pazimo jeste da tava bude dobro ugrijana i malo duže pečemo sa donje strane. Kada se zapekne da se može odvojiti okrenemo i jako kratko pečemo na drugoj strani. Malo se duže peku od običnih ali ukusom kao i sastavom obične im nisu ni blizu. Namažite čim hoćete i uživajte jer mi zaista jesmo.:)

PRIJATNO!

Коментари

Популарни постови