RAZLIKA IZMEĐU CEJLONSKOG CIMETA I OBIČNOG CIMETA

RAZLIKA IZMEĐU CEJLONSKOG CIMETA I OBIČNOG CIMETA



Blagodati cimeta, biblijske biljke cija su ljekovita svojstva korišćena od najstarijih vremena, neću ovom prilikom nabrajati. Čini mi se da koliko su se god sačuvali zapisi o ljekovitosti cimeta, da se toliko izgubio opis i karakteristike originalne biljke. Kod nas na tržištu ako tražite cimet možete dobiti dvije različite stvari. U prodaji su kasija cimet ( cinnamomus cassia) ili indonezijski cimet i cejlonski cimet ( cinnamomus zeylanicus, cinnamomum verum) ukoliko niste upućeni lako ćete ih pomiješati, a svojstva ne samo da im nisu ista već prekomjerna količina kasija cimeta može da bude jako štetna.

CIMET CEJLONSKI


Latinski naziv cinnamomum verum, cinnamomus zeylanicus. Radi se o zimzelenom drvetu čija visina doseže deset do petnaest metara visine. Nazivaju ga i pravo drvo cimeta.  Pripada porodici lovora ( lat. Lauraceae). Raste u Sri Lanci ( ranije ime Cejlon ) i Južnoj Indiji . Cimet cejlonski kao začin se dobija od kore ovog drveta. Unutrašnji sloj kore sa mladih grana se guli, a potom suši.

OBIČNI ILI KASIJA CIMET



Latinski naziv mu je cinnamomus cassia, a kod nas ga nazivaju kasija cimet, kineski ili obični cimet. Raste u Kini, Bangladešu, Indoneziji i Vijetnamu. Pravi se na sličan način kao i cejlonski cimet. Takođe se može naći u štapićima i u prahu. Mana kasija cimeta je u tome što sadrži kumarin i to u vecoj količini nego što je to dozvoljeno. Kumarin je toksična hemikalija koja u većim kolicinama može uzrokovati niz neprijatnih nuspojava. Među njima se posebno ističu: mučnina, vrtoglavica, oštećenje jetre i bubrega, slabost, umutrašnja krvarenja...

RAZLIKE IZMEĐU CEJLONSKOG CIMETA I KASIJA CIMETA

-Već smo utvrdili da se zapravo radi o dvije vrlo slične biljke koje rastu na različitim staništima. Dakle prvo na šta trebate obratiti pažnju je zemlja porijekla.

-Proces proizvodnje je drugačiji. Pri proizvodnji kasija cimeta se koristi cijela kora biljke, a pri proizvodnji cejlonskog cimeta unutrašnji dio kore.

-Kasija cimet je tamniji  i boja mu je više crvenkasta.

-Štapići kasija cimeta su puno tvrđi i mnogo ih je teže samljeti. Iznutra su prazni. Štapići cejlonskog cimeta su slojeviti i popunjeni iznutra. Boja im je dosta svijetlija, a miris i okus blaži.

-U prahu ih je dosta teže razlikovati. Moj prijedlog je da pored zemlje porijekla i boje probate prah ako ste u mogućnosti. Cejlonski cimet ima nježniju i pikantniju aromu dok je kasija cimet oštrijeg ukisa i lagano pecka jezik.

-Ako ste malo znatiželjniji i imate više slobodnog vremena ili ste pak naumili da kupite tone cimeta, a niste sigurni radili se o cejlonskom ili kasija cimetu preporučicu vam jedan mali eksperiment. Pospite par kapi otopine-tinkture joda po cimetu. Pravi cimet će ostati isti, dok će kasija cimet poprimiti tamno plavu boju. 

Niko ne kaže da bacite sav kasija cimet koji nađete u kući ali ako namjeravate da koristite cimet kao lijek kupite cejlonski cimet. Takođe ako pravite kolače sa kasija cimetom djeci se ne preporučuje više od dva takva kolača dnevno dok ga trudnice ne smiju konzumirati uopšte. Cejlonski cimet sa druge strane je bezbjedan za upotrebu i preporučuje se svima. Za unutrašnju uporebu bi trebali koristiti samo njega, a kasija cimet ostaviti za proizvodnju mirisnih štapića i slične stvari. Blagodati cimeta je teško nabrojati , sada kada znate koji cimet treba da koristite i kako da ga prepoznate začinite svoj čaj ili vino ovom divnom aromom i  uživajte.

Коментари

Популарни постови