RAZLIKA IZMEĐU CEJLONSKOG CIMETA I OBIČNOG CIMETA
RAZLIKA IZMEĐU CEJLONSKOG CIMETA I OBIČNOG CIMETA
Blagodati
cimeta, biblijske biljke cija su ljekovita svojstva korišćena od najstarijih
vremena, neću ovom prilikom nabrajati. Čini mi se da koliko su se god sačuvali
zapisi o ljekovitosti cimeta, da se toliko izgubio opis i karakteristike
originalne biljke. Kod nas na tržištu ako tražite cimet možete dobiti dvije
različite stvari. U prodaji su kasija cimet ( cinnamomus cassia) ili
indonezijski cimet i cejlonski cimet ( cinnamomus zeylanicus, cinnamomum verum)
ukoliko niste upućeni lako ćete ih pomiješati, a svojstva ne samo da im nisu
ista već prekomjerna količina kasija cimeta može da bude jako štetna.
CIMET
CEJLONSKI
Latinski
naziv cinnamomum verum, cinnamomus zeylanicus. Radi se o zimzelenom drvetu čija
visina doseže deset do petnaest metara visine. Nazivaju ga i pravo drvo
cimeta. Pripada porodici lovora ( lat.
Lauraceae). Raste u Sri Lanci ( ranije ime Cejlon ) i Južnoj Indiji . Cimet
cejlonski kao začin se dobija od kore ovog drveta. Unutrašnji sloj kore sa
mladih grana se guli, a potom suši.
OBIČNI ILI
KASIJA CIMET
Latinski
naziv mu je cinnamomus cassia, a kod nas ga nazivaju kasija cimet, kineski ili
obični cimet. Raste u Kini, Bangladešu, Indoneziji i Vijetnamu. Pravi se na
sličan način kao i cejlonski cimet. Takođe se može naći u štapićima i u prahu.
Mana kasija cimeta je u tome što sadrži kumarin i to u vecoj količini nego što
je to dozvoljeno. Kumarin je toksična hemikalija koja u većim kolicinama može
uzrokovati niz neprijatnih nuspojava. Među njima se posebno ističu: mučnina,
vrtoglavica, oštećenje jetre i bubrega, slabost, umutrašnja krvarenja...
RAZLIKE
IZMEĐU CEJLONSKOG CIMETA I KASIJA CIMETA
-Već smo
utvrdili da se zapravo radi o dvije vrlo slične biljke koje rastu na različitim
staništima. Dakle prvo na šta trebate obratiti pažnju je zemlja porijekla.
-Proces
proizvodnje je drugačiji. Pri proizvodnji kasija cimeta se koristi cijela kora
biljke, a pri proizvodnji cejlonskog cimeta unutrašnji dio kore.
-Kasija cimet
je tamniji i boja mu je više crvenkasta.
-Štapići
kasija cimeta su puno tvrđi i mnogo ih je teže samljeti. Iznutra su prazni. Štapići
cejlonskog cimeta su slojeviti i popunjeni iznutra. Boja im je dosta
svijetlija, a miris i okus blaži.
-U prahu ih
je dosta teže razlikovati. Moj prijedlog je da pored zemlje porijekla i boje
probate prah ako ste u mogućnosti. Cejlonski cimet ima nježniju i pikantniju
aromu dok je kasija cimet oštrijeg ukisa i lagano pecka jezik.
-Ako ste malo
znatiželjniji i imate više slobodnog vremena ili ste pak naumili da kupite tone
cimeta, a niste sigurni radili se o cejlonskom ili kasija cimetu preporučicu
vam jedan mali eksperiment. Pospite par kapi otopine-tinkture joda po cimetu.
Pravi cimet će ostati isti, dok će kasija cimet poprimiti tamno plavu boju.
Niko ne kaže
da bacite sav kasija cimet koji nađete u kući ali ako namjeravate da koristite
cimet kao lijek kupite cejlonski cimet. Takođe ako pravite kolače sa kasija
cimetom djeci se ne preporučuje više od dva takva kolača dnevno dok ga trudnice
ne smiju konzumirati uopšte. Cejlonski cimet sa druge strane je bezbjedan za
upotrebu i preporučuje se svima. Za unutrašnju uporebu bi trebali koristiti
samo njega, a kasija cimet ostaviti za proizvodnju mirisnih štapića i slične
stvari. Blagodati cimeta je teško nabrojati , sada kada znate koji cimet treba da koristite i kako da ga prepoznate začinite svoj čaj ili vino ovom divnom aromom i uživajte.
Коментари
Постави коментар