RAK JE BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Direktor Instituta za onkologiju I radiologiju Srbije Radan Džodić je u razgovoru za Anadolu Agency ( AA ) izjavio da „svaki treći Evropljanin šeta sa dijagnostifikovanim rakom“. Udruženje izliječenih pacijenata „Mladica“ je saopštilo da je vjerovatnoća da dobijete na lutriji 1 prema 177 miliona, a vjerovatnoća da vam dijete dobije rak 1 prema 285. Prema podacima koje možemo naći na www.cancerresearchuk.org 2012 godine  je u svijetu od malignih bolesti obolilo 14,1 milion ljudi, a umrlo je 8,2 miliona. Možemo zakljuciti da svaka druga osoba koja oboli od malignih bolesti umre.

 Neću vam ovom prilikom pisati šta su to maligne bolesti, koji simptomi ih karakterišu i kako se tretiraju. To pročitajte negdje drugdje. Ono što odzvanja u mojoj glavi kada cujem ovakve podatke jeste ona stara, narodna:“Bolje spriječiti, nego liječiti“. Istina, mi ne možemo mijenjati Božiju volju, ali možemo prestati da izazivamo đavola. Broj oboljelih od malignih oboljenja je alarmantan. Radi se doslovno o globalnoj epidemiji. Naš narod najviše voli da izađe u medije i da kaže kako smo bombardovani, prskani, kako nas truju, kako su između ostalog za sve krivi globalno zagrijavanje i Tramp i to sve zajedno sa Milenijom. Bilo to istina ili ne, mi vrijeme ne možemo vratiti i na neke stvari ne možemo uticati. Ipak, stvari na koje možemo i treba da utičemo. Moramo se edukovati kako da promijenimo svoj način života da do karcinoma ne dođe.

Kao faktori rizika za oboljenje od malignih bolesti ističu se:
-          Prekomjerna tjelesna težina,
-          Nezdrave dijete sa nedovoljnim unosom voća i povrća,
-          Nedostatak fizičke aktivnosti,
-          Konzumacija alkohola i duvanskih proizvoda.

 Veliki broj smrti povezan sa malignim bolestima uzrokovan je virusnim infekcijama (  B,C humani papiloma virus ). Pogađajte koja zemlja zauzima prvo mjesto kada je u pitanju broj oboljelih od raka grlića maternice? Bosna i Hercegovina naravno. Kod nas nije sramota umrijeti od bolesti koja je blagovremenim otkrićem mogla biti izliječena ili spriječena, ali je sramota ići ginekologu. Kako ću se pobogu skinuti? Kako ću ga u oči pogledati? I što je najvažnije, šta će reći čaršija? Reći će šteta što je umrla, bila je mlada, bila je tako dobra duša. Hoće, rećiće da si bila dobra duša. U ovoj zemlji seljaka se o mrtvima samo najbolje govori. 

„Mi možemo, ja mogu“ je krilatica pod kojom se već nekoliko zadnjih godina održava svjetski dan borbe protiv malignih bolesti. Poruka koju organizatori žele da prenesu jeste da možemo raditi na prevenciji. Koje promjene mi zapravo moramo ubaciti u svoj život?

ZDRAVO SE HRANITE

Prvo što treba da uradimo jeste da iz svoje ishrane izbacimo ili bar smanjimo konzumaciju alkohola, cigareta, crvenog mesa, rafinisanog šećera, rafinisanih ulja, gazirana pića, bijelo brašno, aditive, konzervanse, vještačke boje i sve ostale dodatke kojima je hrana po marketima pretrpana. Pripremajte sami hranu. Neka 80% vaše ishrane čine voće i povrće. Koristite integralne žitarice što manje prerađene. Unosite koštunjavo voće , sjemenke, mahunarke. Zamijenite masti životinjskog porijekla sa hladno cjeđenim uljima. Gazirane sokove zamijenite sa sokovima koje ćete sami praviti od svježeg voća i povrća.  Sami spremajte ono sto jedete i pijete!

REDOVNO SPAVAJTE

Pustite tu prašinu na polici i čarape koje nisu složene po boji. Priuštite svom organizmu kvalitetan odmor i osam sati sna.

UBACITE FIZIČKU AKTIVNOST

Ne morate biti profesionalni sportista, ali pronađite nešto što volite. Pridružite se lokanom planinarskom društu, uzmite časove plesa, idite na plivanje. Idite na posao pješke, jednostavno se aktivirajte.

RIJEŠITE SE STRESA

Ovo je zaista mnogo lakše u teoriji nego u praksi, ali izvodivo je. Nađite sebi neki hobi. Provodite više premena u prirodi. Ubacite u svoju ishranu biljke kao što su Rhodiola Roses i Ashwagandha zbog njihovog blagotvornog djelovanja kod oksidativnog stresa.

REDOVNO IDITE NA LJEKARSKE PREGLEDE

Mnoge bolesti se mogu liječiti ako se na vrijeme otkriju.

NE IZLAZITE SE STETNIM UV ZRAČENJIMA

Dok je sa jedne strane preporučivo da se ne ižlaženo štetnim UV zračenjima sa druge strane bilo bi poželjno da vitamin D umosimo u organizam kao dodatak ishrani.

Stalno sam u prilici da čujem ljude kako govore naši preci su hranili isto kao mi pa im ništa ne fali. E pa dragi moji naši preci su jeli hranu koju su sami uzgajali. Slabo su jeli bijelo brašno, a o šećeru da i ne pričam. Meso se jelo za praznike, a zivotinje koje su jeli nisu jele genetski modifikovanu hranu. Prestanite tražiti izgovore da se hranite nezdravo. Naše tijelo je naš hram i tako treba da se ophodimo prema njemu. Rak je bolje spriječiti nego liječiti, a na vama je da odlučite hoćete li!

Коментари

Популарни постови