Detoks voda

Prva pomoć mršavljenju i kod prehlade



Da treba da pijem dosta vode me je naučila još u osnovnoj školi moja draga učiteljica Zora Donski. Moja učiteljica više nije sa nama, ali njenih riječi da uvijek prije obroka popijemo čašu vode i da nikada nećemo biti debeli sjećaću se zauvijek. U suštini svi smo mi svjesni da treba da pijemo dosta vode i po pravilu skoro svi je pijemo nedovoljno. Količina vode zavisi od niza faktora od kojih su samo neki klima u kojoj živimo, nivo fizičke aktivnosti, naša ishrana i kilaža. Prosječna količina vode koju dnevno treba da unesemo je negdje oko 2l, ali ukoliko težimo ka gubitku kilograma, te uključimo i fizičku aktivnost ili smo pak bolesni potrebe za vodom postaju još veće. Neki od znakova da ne pijemo dovoljno tekućine su i suve usne, suva usta, suva koža, glavobolje, zamor i smanjeno mokrenje. S druge strane voda nema mirisa, nema ukusa ko će je stalno piti. Detoks voda, bar u mom slučaju je odličan način da prevarim svoj gurmanski stomak, očistim organizam i svom tijelu priuštim neophodnu hidrataciju.


Napravite svoju detoks vodu sa
 samo 12 čaša vode, malo limuna,
 malo šumskog voća, pola kašičice
 cimeta cejlonskog i pola kašicice 
đumbira u prahu.


Baza za ovaj napitak je uvijek naravno voda. Možete je prokuhati pa ohladiti, ja iskreno nemam vremena pa koristim popularnu česmovaču. Kada budem imala vremena obećavam da ću je prokuhavati. Pored baze trebate neko voće da da toj vodi malo boje i naravno limun. Ako nemate ništa drugo pri ruci poslužiće i samo limun. Ono što je neizostavni dio ovog mog čarobnog eliksira su đumbir i cejlonski cimet u prahu. Sva priprema se ogleda u tome da u dvanaest čaša vode stavite izrezano voće sa tim da je limun pod obavezno i dodate po pola kašičice đumbira i cimeta. Detoks vodu je najbolje čuvati u staklenim flašama. Voće koje ste dodali nije poželjno da držite duže od četiri sata. Ovu smjesu jednostavno procjedite, voće u smeće, a voda u frizider. U frižideru može da stoji do tri dana. Može ali neće jer ćemo mi to da popijemo. Zar ne? Cimet smo stavili zato što snižava nivo šećera u krvi i tako sprečava nagomilavanje masnih naslaga. Pored toga ubrzava metabolizam, snižava nivo lošeg holesterola i utiče na smanjenje apetita. Đumbir, osim što ubzava metabolizam i ubrzava proces varenja hrane vrši i detoksikaciju i eliminiše toksine. 

Detoks vodu je poželjno piti
bar sedam dana za redom.

Ja je obično pijem kada nakupim koji kilogram viška, bilo u hodu ili poslije nekih većih proslava. Pijem je kada sam bolesna. Pijem je kada pokušavam da se riješim celulita deset dana prije mora. U svakom slučaju čovjek se osjeća lakše, bolje i svježije. Kombinacija koju sam odabrala da vam preporučim može da parira mnogim proizvodima koji se koriste kao pomoć pri skidanju kilograma. jedna od njenih prednosti je svakako i jednostavnost pripreme. Samim povećanjem količine tečnosti koju unosimo u organizam smanjićemo rizik od nekontrolisanog unosa hrane. Citrusi podstiču dobro probavu, naročito ako su prva stvar koju ujutru uzmemo. Pored toga limun podize imuni sistem i oslobađa tijelo od suvišnih toksina.

Sam način konzumiranja detoks vode uveliko zavisi od razloga iz kojeg pijemo detoks vodu. Ukoliko koristimo detoks vodu da izgubimo kilograme najbolje je da prije svakog obroka popijemo po dve čaše vode. Na taj način ćemo spriječiti suvišno prejedanje. Ako smo se odlučili da pijemo vodu da bi smo očistili organizam od suvišnih toksina onda je poželjno da tokom cijelog dana pijemo po malo vode. Takođe kada smo bolesni potrebna nam je dodatna hidratacija kako bi nam nivo tekućine u tijelu bio uravnotežen. Nedostatak tekućine može uticati na sposobnost tijela da se bori protiv infekcija. Primjenjujte ovaj sistem sedam dana i ja vam obećavam da će vam preći u naviku da pijete više vode.

Коментари

Популарни постови