Crna riža sa gurmanskim umakom od paprika i piletine

Crnu rižu koju ste oprali u nekoliko voda (ja je perem u devet ) potopite u vodi i ostavite da stoji preko noći. Naredni dan prospite tu vodu i dodajte novu i to u omjeru jedan naspram dva tj. na šolju riže stavite dve šolje vode jer se volumen riže duplo pojača kuvanjem. Dodati kašičicu himalajske soli. Riža se kuva dok ne omekani, a to obično traje oko sat vremena (ako ste je namakali preko noći pola sata).

Jednu šolju crne riže kuhajte sa dve šolje vode.
Vrijeme kuhanja zavisi od toga da li ste je ranije
potapali i iznosi pola sata za rižu koju ste potapali, 
a sat vremena ukoliko niste. 

Dok se riža kuha podmazati tavu sa kašikom kokosovog ulja. U zagrijanu tavu dodati dve glavice sitno isjeckanog crvenog luka, kašičicu himalajse soli i malo bibera. Kada luk omekani dodati sitno isjeckanu piletinu i jednu izrendanu mrkvu. Kasnije dodati, crvenu papriku, žutu papriku, oko sto grama šampinjona  i po želji fafaronu. Pred kraj dodati oguljen, a potom sitno isjeckan paradajz.
Namjerno nisam pisala tačne količine namirnica jer to sami treba da prilagodite broju  osoba za koje pravite i ličnom ukusu ono na šta treba da obratite pažnju jeste da će riža da naraste pa da se potrudite da ne stavite više no što vam je potrebno.

Crna riža je izuzetno hranjiva i zdrava. Pogodna je za celijakičare, a prije svega nevjerovatno ukusna.



Коментари

Популарни постови