Heljdina kaša (bezglutensko, posno)




Heljdina kaša je vrhunski dijetetski proizvod.
Preporučuje se u normalnoj ishrani djece i odraslih.
 Zbog svojih svojstava posebno je podobna za 
osobe koje imaju velike intelektualne napore, 
osobe koje žele da skinu višak kilograma i masnoća.
Preporučuje se dijabetičarima,
 celijakičarima, osobama koje su intolerantne na gluten,te
 osobama koje imaju problema sa holesterolom i krvnim pritiskom.
 
Sastojci:
- 1 šolja sirove heljde,
- 2 šolje vode,
- 1dl bademovog mlijeka,
- 1 kafena kašika cimeta cejlonskog,
- šaka mljevenih badema,
- 1 supena kašika chia sjemenki,
- šaka suvih šljiva,
- 1 rendana jabuka,
- jedna banana.

Priprema:

Veče prije potopite jednu šolju sirove heljde u vodu i ostavite da prenoći. S obzirom da će nam trebati i bademovo mlijeko ne zaboravite da potopite i šolju badema od kojih ćete napraviti mlijeko. Mlijeko od badema možete napraviti po receptu  na ovom linku https://riznicazdravlja.blogspot.ba/2017/11/kako-i-zasto-napraviti-bademovo-mlijeko.html .Ujutru ce heljda već upiti dio vode i biti znatno mekša, a ostatak vode prospite i heljdu isperite. Nakon toga ulijte u posudu jednu šolju heljde, dve šolje vode i kašicicu cejlonskog cimeta i kuhajte do vrenja. Potom smanjite vatru i poklopite. Kada heljda upije svu vodu i omekša dodajte 1dl bademovog mlijeka, supenu kašiku  chia sjemenki, kašiku mljevenog lana, šaku suhih šljiva, izrendanu jabuku i šolju mljevenih badema koja će vam ostati od spremanja bademovog mlijeka. Sve navedeno miješajte dok ne dobijete izjednačenu smjesu. Oni koji vole nešto slađe mogu dodati kašiku meda, smeđeg šećera, kokosovog šećera ili bilo kojeg drugog zaslađivača. Kada se malo ohladi dodati svježe voće po želji, za ovu priliku ja sam odabrala banane.  



Коментари

Популарни постови