"Izaberite ono što je najbolje i navika će uskoro izabrano učiniti prijatnim i lakim" (Pitagora)

Zašto je integralno pšenično brašno bolje od bijelog brašna?


Pšenica je autohtona žitarica na našim prostorima. Ljudi su od davnina na rijekama  i potocima pravili vodenice na kojima su mljeli pšenicu. Pšenični hljeb je bio gotovo nezaoblazni dio trpeze naših predaka. Oko 70% svjetskog stanovništva koristi pšenicu kao krušnu biljku. Ovaj podatak nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da pšenica sadrži većinu sastojaka neophodnih ljudskom organizmu. Pa u čemu je onda problem? Zašto je počinjemo izbjegavati i zašto ogromnom broju ljudi više ne odgovara? Ovom prilikom se neću bazirati na priču o glutenu, to ćemo ostaviti za neki drugi put. U ovom postu ću vam pokušati dočarati kako je napredak tehnologije uticao na izmjenu pri proizvodnji pšenice i koliki danak čovječanstvo plaća za isti.

Sta se to promjenilo sa pšenicom od davnina do danas?

Opet se neću bazirati na stvari kao što su GMO sjeme i zaštita i dohrana žitarice. Pretpostaviću da koristite organsku pšenicu i da nema potrebe da vam pišem na tu temu. Naime, sam način proizvodnje brašna se dosta izmijenio. Izumom parnih i električnih mlinova dolazi do velike revolucije u pekarskoj industriji, ali i do globalnog narušavanja zdravlja ljudi. Pšenično zrno se počelo obrađivati na taj način što mu se u preradi odstranjuju omotač (mekinje), i klica. Ono što kupujemo u pekarama je zapravo proizvod koji se dobija samo iz središnjeg dijela pšenice (endosperme).Jedemo bijelo pšenično brašno koje najvećim dijelom čine skrob i ugljeni hidrati. Vrlo 
je siromašno vitaminima i mineralima, a ponajmanje ima dijetalnih vlakana. Ishrana bogata namirnicama ovako siromašne nutritivne vrijednosti ima široku lepezu negativnih efekata na naše zdravlje. Potiče pretilost i probleme sa nivoom šećera u krvi.  Nerijetki su probavni problemi. Brašno može biti okidač za razne alergije.  Bijelo brašno može uzrokovati upale i hronične bolest. Narušava alkalnu ravnotežu u našem organizmu.

Šta se  u procesu prerade pšenice odvoji, a ne bi trebalo?

1.Pšenične klice

Predstavljaju jezgro, embrion pšeničnog zrna. Organski fosfati iz klice pšenice imaju višestruke benefite za naš organizam. Jačaju snagu mišica i pospješuju rad organa za varenje. Pšenična klica je izuzetno bogata magnezijumom, selenom, kalcijumom, fosforom, vitaminom B1, folnom kiselinom...Vrlo su bogate vlaknima te održavju pravilan rad crijeva.


2.Pšenične mekinje        
     
Njihova prednost je u tome što imaju visok sadržaj vlakana. Specifičnost vlakana je u tome što nas drže dugo sitima. Smatra se da mogu da smanje nivo estrogena u krvi.


Zašto su ljudi uopšte prešli na bijelo brašno?

-Integralno pšenično brašno se lakše kvari zato što čuva proteine i masti dobijene iz omotača i klice.-tijesto kod integralnog pšeničnog brašna teže narasta i teže se mijesi.

-Pored toga mekinje i klica se prodaju kao zasebni proizvodi.

Šta zapravo označava tip brašna?

Na tržištu imamo više tipova brašna. Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu perifernog dijela zrna. Što je tip brašna viši i brašno je kvalitetnije. Bijelo brašno je označeno kao tip 400 i tip 550, a crno pšenično brašno označavamo tipom 1100 i tipom 1600.

Šta je to integralno brašno i kako ga napraviti?

Integralno brašno je brašno cijelog zrna pšenice. Kada kažem cijelo zrno pšenice mislim da uzmete pšenicu, sameljete je i doslovno ništa ne bacite. Bogato je vitaminima B grupe, vitaminom E, mineralima Na, K, Ca, Fe i dijetetskim vlaknima. U odnosu na bijelo brašno ima znatan sadržaj proteina.
Uzmite organsko zrno pšenice, tj. ono koje nije prskano i sameljite u vodenici, mlinu za kafu, ili kvalitetnijem blenderu.


Zašto integralno?

Prema stuiji objavljnoj u „American Journal of Clinical Nutrition“ žene koje jedu hranu od cjelovitih žitarica imaju manju težinu od žena koje jedu rafinisanje proizvode. Konzumiranje proizvoda od bijelog brašna može uticati i na povećanje rizika razvijanja otpornosti na inzulin. S druge strane cjelovite žitarice imaju u svom sastavu mnoštvo netopljivih vlakana koja pomažu u smanjenju žučnih kamenaca. Snižavaju masti u krvi i povećavaju osjetljivost na inzulin. Smatra se da ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od pojave raka dojke. Obrok sa žitaricama cijelog zrna se preporučuje čak i do šest puta sedmično. Pogotovo bi ga trebale konzumirati žene u menopauzi. Smatra se da povoljno djeluje na osobe sa visokom holesterolom i krvnim pritiskom. Podaci objavljeni u studiji u „American Heart Jornal“idu u prilog teoriji da cjelovite žitarice usporavaju razvoj ateroskleroze i usporava sužavanje arterija.
Mnogo je razloga zasto integralno, ali samo je volja i malo vremena da sami sebi napravimo domaće integralno brašno i domaći integralni hljeb ono što nas sprečava da učinimo nešto dobro za naše tijelo.






Коментари

Популарни постови