"Izaberite ono što je najbolje i navika će uskoro izabrano učiniti prijatnim i lakim" (Pitagora)
Zašto je integralno pšenično brašno bolje od bijelog brašna?
Pšenica je autohtona žitarica na našim prostorima. Ljudi su od davnina na rijekama i potocima pravili vodenice na kojima su mljeli pšenicu. Pšenični hljeb je bio gotovo nezaoblazni dio trpeze naših predaka. Oko 70% svjetskog stanovništva koristi pšenicu kao krušnu biljku. Ovaj podatak nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da pšenica sadrži većinu sastojaka neophodnih ljudskom organizmu. Pa u čemu je onda problem? Zašto je počinjemo izbjegavati i zašto ogromnom broju ljudi više ne odgovara? Ovom prilikom se neću bazirati na priču o glutenu, to ćemo ostaviti za neki drugi put. U ovom postu ću vam pokušati dočarati kako je napredak tehnologije uticao na izmjenu pri proizvodnji pšenice i koliki danak čovječanstvo plaća za isti.
Sta se to promjenilo sa pšenicom od davnina do danas?
Opet se neću bazirati na stvari kao što su GMO sjeme i
zaštita i dohrana žitarice. Pretpostaviću da koristite organsku pšenicu i da
nema potrebe da vam pišem na tu temu. Naime, sam način proizvodnje brašna se
dosta izmijenio. Izumom parnih i električnih mlinova dolazi do velike
revolucije u pekarskoj industriji, ali i do globalnog narušavanja zdravlja
ljudi. Pšenično zrno se počelo obrađivati na taj način što mu se u preradi
odstranjuju omotač (mekinje), i klica. Ono što kupujemo u pekarama je zapravo
proizvod koji se dobija samo iz središnjeg dijela pšenice (endosperme). Jedemo bijelo pšenično brašno koje najvećim dijelom čine
skrob i ugljeni hidrati. Vrlo
je siromašno vitaminima i mineralima, a
ponajmanje ima dijetalnih vlakana. Ishrana bogata namirnicama ovako siromašne
nutritivne vrijednosti ima široku lepezu negativnih efekata na naše zdravlje. Potiče pretilost i probleme sa nivoom šećera u
krvi. Nerijetki su probavni problemi. Brašno može biti okidač za razne alergije. Bijelo brašno može uzrokovati upale i hronične
bolest. Narušava alkalnu ravnotežu u našem organizmu.
Šta se u procesu
prerade pšenice odvoji, a ne bi trebalo?
1.Pšenične klice
Predstavljaju jezgro, embrion pšeničnog zrna. Organski
fosfati iz klice pšenice imaju višestruke benefite za naš organizam. Jačaju
snagu mišica i pospješuju rad organa za varenje. Pšenična klica je izuzetno
bogata magnezijumom, selenom, kalcijumom, fosforom, vitaminom B1, folnom
kiselinom...Vrlo su bogate vlaknima te održavju pravilan rad crijeva.
2.Pšenične mekinje
Njihova prednost je u tome što
imaju visok sadržaj vlakana. Specifičnost vlakana je u tome što nas drže dugo
sitima. Smatra se da mogu da smanje nivo estrogena u krvi.
Zašto su ljudi uopšte prešli na
bijelo brašno?
-Integralno pšenično brašno se
lakše kvari zato što čuva proteine i masti dobijene iz omotača i klice. -tijesto kod integralnog pšeničnog
brašna teže narasta i teže se mijesi.
-Pored toga mekinje i klica
se prodaju kao zasebni proizvodi.
Šta zapravo označava tip brašna?
Na tržištu imamo više tipova
brašna. Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu perifernog dijela zrna. Što je
tip brašna viši i brašno je kvalitetnije. Bijelo brašno je označeno kao tip 400
i tip 550, a crno pšenično brašno označavamo tipom 1100 i tipom 1600.
Šta je to integralno brašno i kako
ga napraviti?
Integralno brašno je brašno
cijelog zrna pšenice. Kada kažem cijelo zrno pšenice mislim da uzmete pšenicu,
sameljete je i doslovno ništa ne bacite. Bogato je vitaminima B grupe,
vitaminom E, mineralima Na, K, Ca, Fe i dijetetskim vlaknima. U odnosu na
bijelo brašno ima znatan sadržaj proteina.
Uzmite organsko zrno pšenice, tj.
ono koje nije prskano i sameljite u vodenici, mlinu za kafu, ili kvalitetnijem
blenderu.
Zašto integralno?
Prema stuiji objavljnoj u „American
Journal of Clinical Nutrition“ žene koje jedu hranu od cjelovitih žitarica
imaju manju težinu od žena koje jedu rafinisanje proizvode. Konzumiranje
proizvoda od bijelog brašna može uticati i na povećanje rizika razvijanja
otpornosti na inzulin. S druge strane cjelovite žitarice imaju u svom sastavu
mnoštvo netopljivih vlakana koja pomažu u smanjenju žučnih kamenaca. Snižavaju
masti u krvi i povećavaju osjetljivost na inzulin. Smatra se da ishrana bogata
vlaknima smanjuje rizik od pojave raka dojke. Obrok sa žitaricama cijelog zrna
se preporučuje čak i do šest puta sedmično. Pogotovo bi ga trebale konzumirati
žene u menopauzi. Smatra se da povoljno djeluje na osobe sa visokom
holesterolom i krvnim pritiskom. Podaci objavljeni u studiji u „American Heart
Jornal“idu u prilog teoriji da cjelovite žitarice usporavaju razvoj
ateroskleroze i usporava sužavanje arterija.
Mnogo je razloga zasto integralno,
ali samo je volja i malo vremena da sami sebi napravimo domaće integralno
brašno i domaći integralni hljeb ono što nas sprečava da učinimo nešto dobro za
naše tijelo.
Коментари
Постави коментар