Kako i zašto napraviti bademovo mlijeko


Bademovo mlijeko možda nije čudesni napitak koji će učiniti da svi vaši zdravstveni problemi nestanu s vihorom. Ipak, ako se trudite da smanjite unos kalorija, ako ne trpite laktozu, ako ste alergični na gluten ili ste vegan, ako postite, ukoliko se trudite da izbjegavate kravlje mlijeko ili naprosto volite da probavate nove stvari bademovo mlijeko je pravi izbor za vas.

O bademovom mlijeku uopšte

Koristi se još od srednjeg vijeka, a naročito u predjelima u kojima su se zbog visokih temperatura kozje i kravlje mlijeko teško mogli čuvati bez kuhanja. Bademovo mlijeko je izuzetno niskokaloričan napitak sa visokim sadržajem proteina pa se preporučuje za korišćenje kod raznih dijetalnih i drugih režima ishrane. Sadrži vitamine E i D. Bogato je bjelančevinama i flavonoidima. Bogato je omega3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne sudove. Od minrala sadrži mangan, selen, magnezijum, željezo, cink i kalcijum. Da napomenem ono ne sadrži laktozu, holesterom i kazein. Mogu ga koristiti ljudi koji izbjegavaju laktozu i gluten.


Kako napraviti bademovo mlijeko


Možete ga pripremiti kod kuće i to na vrlo jednostavan, u odnosu na kupovinu gotovog mlijeka i na povoljniji način. Prednost ovih home made varijanti je u tome što u potpunosti izbjegavamo dodatke u vidu konzervanasa i šećera. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da pri izboru badema od kojih ćemo praviti mlijeko biramo organski uzgojenu varijantu.

Sastojci:
-1 šolja badema
-4 šolje vode.

Priprema:


Potopite 1 šolju badema u vodu i ostavite da stoji preko noći. Potapate ih od sest do deset sati. Ujutru prospite tu vodu i bademe prespite u blender. Neki ljudi badem i gule, ja to ne radim niti smatram potrebnim. Izblendajte badem i vodu. Procjedite sve kroz gazu. Nisam imala gazu pa sam procjedila kroz cjediljku za čaj. Dobro iscjedite badem. Ostatak badema možete da iskoristite ža kolač ili musli.
Tako dobijeno bademovo mlijeko čuvajte u frižideru. Rok trajanja mu je tri dana, mada kod mene ne dočeka ni veče popije se. Možete ga koristiti za pravljenje pudinga, smoothija ili naprosto staviti u kolač. Za nešto drugačiji ukus dodajte cejlonski cimet ili aromu vanilije.
Ovo mlijeko se ne preporučuje osobama koje su osjetljive ili alergične na orašaste plodove.


Uzivajte u predivnom ukusu bademvog mlijeka!


Коментари

Популарни постови