Maska za lice od spiruline

Alga spirulina ima mnoštvo blagodati, a ako niste upoznati sa onim šta može učiniti vašoj koži jako ćete se iznenaditi







Zima je period godine koji osim večeri provedenih uz kuvano vino i klinčiće, mnoštva praznika i snježnjih radosti sa sobom nosi i jako niske temperature. Niske temperature, jaki vjetrovi i velika vlažnost vazduha i nisu baš najbolji prijatelji naše kože. Odlučila sam sa vama podijeliti tajnu kako da zadržite svoju kožu sjajnom i hodriranom i tokom nadolazeće zime.
Svi smo čuli da je alga spirulina super hrana koja hijerarhijski zauzima  ako ne najvišu onda jako visoku poziciju među ovakvim namirnicama. Jako je bogata proteinima. Da me spominjem 18 različitih aminokiselina. Njena zelena boja dolazi od hlorofila. Pomaže nam da otklonimo toksine iz organizma, a u isto vrijeme popravlja i imunitet. Kada pokušavate da pronađete nešto prirodno od čega ćete napraviti masku za lice, spirulina će vam se nametnuti kao ostvarenje svih vaših snova. Antioksidansi pronađeni u spirulini,  su četiri puta brojniji od antioksidanasa pronađenih u bilo kom voću. Ova alga možda ima malo čudan miris, ali je zato jako bogata željezom i vitaminima B grupe, vitaminom C I E. Potom cinkom, magnezjumom, bakrom, beta karotenom i mnogim drugima. Ovi vitamin i minerali pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, eliminišu toksine iz kože i povećavaju sposobnost kože da se regeneriše. U nastavku ću vam predložiti nekoliko ražličitih recepata za masku sa prahom spiruline.



Recept broj 1-Zimska intenzivno hidratizirajuća maska za lice

Sastojci:

-½ čajne kašike manuka meda,
-½ kašike aloe vera gela,
- 1 čajna kašika spiruline. 

Ovo je kombinacija koja će vašu kožu vratiti u život.

Priprema:

Sve sastojke pomiješati i nanijeti na čisto lice. Izbjegavati područje oko očiju. Držati na licu oko 15 minuta, a potom isprati mlakom vodom. Ono na šta treba da obratite pažnji jeste da kvalitet namirnica bude odgovarajući. Spirulina mora da ima sertifikat organske proizvodnje. Gel od aloje je najbolji od Forever Living products linije, a manuka med mora da bude porijeklom sa Novog Zelanda.

Recept broj 2-Zimska zaštitna maska za lice za osjetljivu kožu



Sastojci:

-čajna kašika spiruline u prahu ili šest tableta spiruline u tabletama,
-pet-šest kapi bademovog ulja,
-supena kašika vode.

 Priprema:

Usuti u posudu spirulinu u prahu ili izdrobiti tablete spiruline ukoliko koristimo spirulinu u tabletama. Dodati par kapi bademovog ulja i malo vode.  Na čisto lice nanosimo ovu masku u tankom sloju i ostavljamo je da se osuši. Obično je držim desetak minuta. Možete je držati i duže ali već počne malo da zateže kožu kada se osuši pa ja tada poželjno da je isperete mlakom vodom. Mozete je nanositii četkicom za obrve, četkicom za rumenilo. Meni je za ovaj poduhvat poslužila plastična kašičica. Ovaj recept je obično moj izbor jer uvijek imam bademovog ulja u kući i jer jako prija mom licu. Nakon ove maskice vasa koža biće mekana, nahranjena i blistava.

Recept broj 3- pogodan za masnu kožu sklonu bubuljicama


Sastojci:

-spirulina,
-voda.

Priprema:

Pomiješati jednu kašiku spiruline sa malo vode i nanijeti na lice. Držati desetak minuta, a potom isprati.
Spirulina poboljšava tonus i elastičnost kože. Zahvaljujući svojim dejstvima može pomoći kod problematične kože sklone aknama, pogotovo ako su akne uzrokovane bakterijama.  Prvo toplom vodom dobro očistite lice kako bi ste otvorili pore. Spirulinu bi u slučaju problematične kože sklone aknamatrebalo i piti.

Recept broj 4-suha koža

Sastojci:

-spirulina,
-jogurt.

Priprema:

Pomiješati 1 čajnu kašiku praha spiruline ili 6 izdrobljenih tableta spiruline sa kašikom jogurta. Nanijeti na lice i držati deset minuta, a potom isprati toplom vodom.

Recept broj 5- spirulinina maska sa najvećim antiage učinkom

-1 kašika praha spiruline ili šest izdrobljenih tableta,
-5-6 kapi arganovog ulja,
- voda.

Priprema:

Pomiješati sve sastojke i držati na licu desetak minuta, a potom isprati mlakom vodom. Postupak ponoviti jednom do dva puta sedmično.




Zašto koristiti pojedine sastojke?

Spirulina

-odličan je izvor antioksidanasa,
-pomaže koži da zadrži vlažnost,
-zaglađuje i čisti kožu, doslovno nakon maske sa spirulinom nemamo potrebu da radimo piling,
-pomaže pri eliminaciji loših bakterija koje mogu uzrokovati akne,
- sadrži hlorofil koji odlično čisti.

Aloe vera gel

-tretira opekotine od sunca,
-pomaže u liječenju različitih stanja koze (akne, ekcemi),
-bori se protiv bora.

Manuka med

-bori se protiv infekcija kože,
-prirodni piling koji čisti pore,
-anti-bakterijski,
-anti-upalni,
-anti-gljivični
-bogat antioksidansima.

Bademovo ulje

-hidrira kožu,
-regeneriše je,
-ima anti-age efekat,
-šiti kožu od vremenskih uticaja,
-smanjuje upale i iritacije,
-čini kožu mekanom,
-spriječava suhoću i ljušćenje kože.

Коментари

Популарни постови